Home / Vijesti / STIGLI U BiH: MIGRANTI SMJEŠTENI U VELIKOJ KLADUŠI: „Hrvatska policija nije bila dobra, ostavili su nas u planinama i rekli…“

STIGLI U BiH: MIGRANTI SMJEŠTENI U VELIKOJ KLADUŠI: „Hrvatska policija nije bila dobra, ostavili su nas u planinama i rekli…“

Navode da Hrvatska policija ostavlja migrante na području BiH potvrdila su dva migranta s kojima su razgovarali novinari N1 televizije. Iz Granične policije BiH ranije su rekli da se takve tvrdnje provjeravaju, a iz hrvatska je policija odbacila ovu mogućnost.

Dvadeset šest migranata smješteno je kod Huse Karajlića u Velikoj Kladuši.

“Danas kuha moj brat, za njih 26 će skuhati ručak , sutra opet nađe se neki novi donator, imamo jednu benzinsku pumpu, čovjek isto priskače u pomoć i svi moji prijatelji koji znaju da ja to ne mogu sam isfinancirati”, priča Karajlić.

Dvanaest migranata našao je u centru Velike Kladuše i smjestio ih. Otišao je na put, a kada se vratio ukupno ih je bilo 26.

“U policiji sam ih prijavio, granična policija je dolazila i svakoga je i slikala, i bilježila tko su i što su. Oni su meni rekli da se ja bavim nekim poslom kojim se ne bi smio baviti. Ja ne znam kakav je to posao, samo hoću pomoći koliko mogu”, priča.

Migranti u BiH ne žele ostati: “Želim otići u Belgiju, ili Njemačku, ili druge zemlje u centralnoj Europi.”

Iz Velike Kladuše pokušavaju u Hrvatsku. Pokušavaju, ali ne uspijevaju.

“Nisu nas vratili na bosansku granicu, samo su nas ostavili na granici i rekli nam da idemo. Rekli su nam idite”, pričaju.

“Hrvatska policija nije bila dobra, ostavili su nas u planinama, oko 15 km udaljenim od bosanske granice. Bio je snijeg, kiša i bili smo gladni”, tvrde.

MUP: Provodimo pojačani nadzor granice

Ranije su iz Granične policije potvrdili da ispituju mogućnost da hrvatska policija migrante ostavlja na teritoriji BiH.

“Postoje određeni slučajevi koje provjeravamo, gdje ćemo nakon analize utvrditi i takve mogućnost”, poručili su u Graničnoj policiji.

Iz MUP-a Hrvatske odbacuju ove navode. Kažu da samo provode pojačani nadzor granice s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija.

“Obavještavamo Vas kako policija Republike Hrvatske ne ostavlja migrante na području BiH, a kako to navodite u svom upitu”, odgovorili su za N1 iz MUP-a.

U bosanskom Ministarstvu sigurnosti pojašnjavaju da stranci sa sobom moraju imati lične dokumente, karton o iskazanoj namjeri ili status tražitelja azila. Ukoliko to nema, a uspio je preći od granice sa Srbijom ili Crnom Gorom do granice sa Hrvatskom, znači da je ilegalno prešao cijelu BiH.

izvor: (N1/SB)

dzeger

Check Also

Eksplozija u Banovićima: Bačena bomba na diskoteku Mirsada Kukića

Nepoznati počinilac večeras oko 20.30 sati bacio je eksplozivnu napravu u blizini diskoteke QM u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *